Головна » 2019 » Серпень » 11 » Городи закарпатців потерпають від іспанських слимаків - як боротись

Городи закарпатців потерпають від іспанських слимаків - як боротись

Руда напасть: городи закарпатців потерпають від іспанських слимаків - як боротись

Чим по суботнім дням улітку займаються закарпатці, якщо не на відпочинку? Правильно, пораються на городі. У серпні город потребує більшої уваги, адже і врожай треба збирати, і боротись з бур'янами.

У суботній день допомогти рідним привести до ладу город вирушив і журналіст 0312. Окрім гарної роботи та зібраного врожаю на городі, в нього був і гарний врожай рудих слимаків. Рудий слимак - неполохливий молюск. Про нього детальніше нижче.

    Що за молюск?

Відомо, що вже котрий рік поспіль захід України потерпає від нашестя іспанського слимака — чужорідного шкідника, поширеного у більшості країн Європи, що проник в нашу країну близько 10 років тому (перші знахідки датовані 2007 роком). Останні два роки вони повсюду. Іспанський слимак небезпечний для городів та садів — він їсть майже будь-які рослини, швидко розмножується та здатний цілком знищити Ваш врожай, квітник або газон, і навіть становить загрозу для природних екосистем.

Зазвичай вдень слимаки ховаються у тінистих вологих місцях — під опалим листям, в щілинах грунту тощо. У вологу погоду, після дощу або вночі вони стають більш активними і починають повзати, залишаючи позаду себе білуватий (у деяких видів — яскраво жовтий) сріблястий з райдужним полиском слід із слизу.

Іспанський слимак швидко розмножується. З яєць, які перезимували, наприкінці травня — на початку червня народжуються молоді слимаки, які швидко ростуть та приблизно за два місяці досягають зрілого віку і починають розмножуватися. Слимаки гермафродити, тобто у їх статевій системі є чоловічі та жіночі органи, але зазвичай відбувається зустріч двох особин та перехресне запліднення. Одна особина слимака може відкласти до 500 яєць.

Шкодять вони грядкам майше будь-яких рослин — капусти, салатів, помідорів, огірків, суниці, буряків, картоплі, чорнобривців, тощо. Слимаки виїдають у листі дірки і часто знищують повністю листову пластинку, в плодах роблять заглибини, або зїдають їх повністю, також полюбляють пелюстки квітів. Окрім рослинної їжі, вони можуть вживати також і іншу органіку — мертві рештки тварин, перегній тощо.

Звідки цей шкідник потрапив до нашої країни? Точно визначити це неможливо, адже розселення таких малорухомих тварин відбувається завдяки діяльності людини, випадково та непомітно. З розсадою, овочами та іншою сільськогосподарською продукцією ці тваринки подорожують світом, завдяки людині долаючи сотні і тисячі кілометрів. А якщо новий клімат стає для них прийнятним, до того ж без природних ворогів, вони на новій території можуть стати злісними шкідниками. Ймовірно батьківщиною рудого слимака була Португалія, північ Іспанії або Франція, далі він був завезений в інші країни Європи, в Польщу, а згодом і в Україну. Цей вид зараз вважається найгіршим шкідником серед слимаків в Європі.

    Як боротись?

Повністю знищити слимаків складно, але суттєво обмежити чисельність цілком можливо. Найкращий час для боротьби з ними – від травня до липня, і в цей час необхідно намагатися їх якнайбільше знищити, оскільки у серпні вони відкладають нові яйця. Один слимак за сприятливих умов може відкласти до 400 яєць.

На зиму доцільно перекопувати ділянку – зимують вони у стадії яйця і слимака на глибині до 10 сантиметрів, тому перед першими заморозками або під час відлиг, ділянку варто перекопати, і таким чином ми їх можемо знищити.

Що стосується хімічного методу боротьби проти молюсків, то застосовують препарати на основі метальдегіду – «Антислизень» або «Патруль» – 20-30 грам/10м.кв, препарат рівномірно розсипати у місцях де виявлено молюсків.

Якщо ви виявили блискучий липкий слід на підлозі або стінах, знайте: слимаки з`явилися в вашому домі. Найкраще місце для їхнього поселення – там, де сиро, значить шукати їх потрібно у ванній кімнаті або кухні. У будинку можна скористатися засобами, що не представляють небезпеку для здоров`я людини. Є кілька продуктів, які слимаки не переносять: сіль, гірчичний порошок, мелена кава, оцет, нашатирний спирт. Розсипте їх у ті місця, де волого, і там, де ви помітили їхні сліди перебування.

Для профілактики появи молюсків у погребі, можна використовувати вапняне запилення, не допускати підвищеної вологості приміщення, частіше проводити провітрювання. Досить дієвим способом є використання пива або суміші дріжджів і пива. Зібраних слимаків знищують у міцному соляному розчині або заливають крутим кип’ятком.

Також одним із методів боротьби з слимаками є використання нашатирного спирту. Для цього беруть 100-150 мл 10% нашатирного спирту на 10 л води і готують робочий розчин. Препарат миттєво вбиває слимаків при контакті, але препарат дуже нестійкий і швидко втрачає свої властивості. Обприскування проводять пізно ввечері або вночі. Найбільш активні слимаки між 21 та 2 годинами ночі.

Можна обпилити грядки ввечері декілька разів з інтервалом в 30-40 хвилин суперфосфатом (25 грамів на 1м.кв.) або сумішшю вапна і тютюнової пилу (1:1) при попаданні цих речовин на шкідника, він виділяє велику кількість слизу і гине.При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.


За матеріалами: Новини сьогодні
11-08-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1450

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]