Головна » 2022 » Квітень » 4 » Як виглядає крижана “область мозку” Марса з космосу. ФОТО

Як виглядає крижана “область мозку” Марса з космосу. ФОТО

Європейське космічне агентство опублікувало нові знімки поверхні Марса, зроблені з космічного апарату Mars Express (“Марс Експрес«): панораму рівнини Утопія і крупний план ділянки, відомої під назвою “область мозку” (brain terrain).

Рівнина Утопія – велика округла низовина, розташована в східній частині північної півкулі Марса. Її діаметр становить близько 3,3 тис.км (майже в два рази більше протяжності Сахари з півночі на південь).

У цьому регіоні знайдено велику кількість крижаних відкладень. Лід знаходили як на самій поверхні, так і на великій глибині.

панорама рівнини Утопія, the European Space Agency

Зліва і справа на панорамному знімку видно великі рівні ділянки поверхні, відомі як приховані відкладення. Це глибокі шари породи, багатої льодом і пилом, які «відполірували поверхню». Вчені вважають, що крижані відкладення були сформовані, коли вісь обертання Марса була нахилена набагато більше, ніж зараз.

У центрі знімка видно два ударних кратера. Mars Express зробив детальний знімок цієї області. Зліва від меншого кратера можна побачити структури, відомі під назвою “область мозку”. Деформація поверхні привела до формування застиглих структур, що нагадують звивини.

область мозку розташована в центрі у верхнього краю зображення, пилові зони – в лівій частині знімка

Область, розташована праворуч від цього кратера, утворилася в результаті стиснення і деформації багатої льодом поверхні. Ці процеси призвели до формування візерунків і тріщин, в яких застряє пил, що робить їх помітно темніше (можна побачити на детальних знімках).

Крім того, в різних ділянках знімка видно поглиблення круглої або еліптичної форми. Глибина цих структур становить кілька десятків метрів, а діаметр варіюється від декількох десятків м до декількох км. Вчені вважають, що такі поглиблення утворилися внаслідок танення підземного льоду або перетворення його в газ. Вихід водяної пари призводить до обвалення поверхні і утворення поглиблень.

область мозку розташована зліва, пилові зони – справа


За матеріалами: Новини сьогодні
04-04-2022
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1455

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]