Головна » 2017 » Березень » 17 » Москаль передасть Президенту особисто Звернення меншин щодо мовних законопроектів

Москаль передасть Президенту особисто Звернення меншин щодо мовних законопроектів

Понад 64 тисячі підписів закарпатців зібрало звернення до керівника краю від представників національних меншин області, яке стосується мовних законопроектів, зареєстрованих у Верховній Раді України.

Документ у п’ятницю, 17 березня, голові Закарпатської ОДА Геннадію Москалю вручив народний депутат України Василь Брензович. У зустрічі також взяли участь керівники угорських релігійних громад, як одні з ініціаторів збору підписів.

«У Верховний раді України зареєстровано ряд законопроектів щодо мов та освіти національних меншин, які значною мірою обмежують права як місцевої угорської громади, так і прав представників інших національних меншин, які проживають в Україні, на навчання рідною мовою в закладах освіти та на користування рідною мовою у всіх сферах суспільного життя», - ідеться у тексті звернення.

У документі наголошується, прийняття мовних законопроектів призведуть до порушення конституційних прав і свобод громадян України, поставлять під сумнів щирість проголошених євроінтеграційних прагнень, реалізація яких є неможливою в умовах порушення прав і свобод людини, особливо вразливих верств населення до яких належать представники національних меншин.

У зверненні підписанти просять Геннадія Москаля вжити заходів в межах компетенції задля «недопущення реалізації вищезгаданих пропозицій що призведуть до порушення конституційних прав і свобод громадян України».

Голова ОДА висловив цілковиту підтримку представникам національних меншин Закарпаття. Він нагадав, облдержадміністрація направила у Верховну Раду звернення із закликом направити мовні законопроекти на правову експертизу у Венеціанську комісію, провести наукову експертизу законопроектів в Інституті держави і права та Інституті української мови Національної академії наук України, а також організувати у Верховній Раді України громадські слухання щодо порядку застосування української мови та мов національних меншин.

- Ми вже підготували звернення з приводу мовних законопроектів і до Президента України, адже вкрай занепокоєні цим болючим питанням. У найближчий понеділок я зустрічатимусь із Петром Порошенком у Києві. Тож ваше звернення, а також звернення облдержадміністрації я передам йому особисто, - запевнив Геннадій Москаль.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-03-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1860

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]