Головна » 2016 » Травень » 6 » Москаль проситься у відставку через "тютюнову мафію"

Москаль проситься у відставку через "тютюнову мафію"

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль спрямував звернення до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, в якому просить направити президентові України Петру Порошенку подання про його, Москаля, звільнення із займаної посади.

Як зазначено в тексті звернення, опублікованому в п'ятницю вранці на офіційному сайті Москаля, таке рішення голова обладміністрації ухвалив у зв'язку з неузгодженою з ним зміною начальника Закарпатської митниці, яка, на його думку, була зроблена в інтересах "сигаретної мафії", що займається контрабандою тютюнових виробів до країн ЄС, з якою він веде боротьбу і не бачить можливості з огляду на ситуацію, що склалася, продовжувати її.

"Із Закарпатською обласною державною адміністрацією це призначення не узгодилося. Враховуючи це, я не бачу сенсу свого подальшого перебування на посаді голови Закарпатської ОДА. Тому прошу Вас скористатися своїм конституційним правом, передбаченим ст.118 Конституції України, і направити подання президентові України про моє звільнення із займаної посади", - зазначено в зверненні.

За словами Москаля, після збройного конфлікту в Мукачевому влітку 2015 року під час переділу контрабандних потоків сигарет з України в ЄС, в області були проведені кадрові зміни, і ситуація стабілізувалася. "Припинена системна контрабанда тютюнових виробів у Німеччину, Іспанію, Італію, Францію, Великобританію і розірваний добре налагоджений ланцюжок нелегальних постачань сигарет вантажним автотранспортом. Проте міжнародні злочинні угруповання намагаються відновити системну контрабанду тютюнових виробів, використовуючи при цьому вплив українських політичних діячів і керівників окремих відомств", - зазначає Москаль.

За його інформацією, зараз у Києві і Київській області зібралося близько 200 фур, завантажених сигаретами виробництва Бєларусі, Молдови, ОАЕ і РФ, а також окупованих територій Донецької області і Криму, завезених в Україну за корупційними схемами. "Щоб фури з сигаретами потрапили в Євросоюз, треба замінити начальника Закарпатської митниці на "потрібного керівника", який працюватиме в певній схемі", - зазначає глава обладміністрації.

Москаль стверджує, що для вирішення цього питання була використана ситуація із затриманням громадськими активістами в м. Чоп 22 вагонів деревини. При цьому, за його словами, експортером є Ужгородське військове лісництво, а частина затриманих вагонів завантажені держлісгоспами сусідньої Львівської області, що перебувають у прямому підпорядкуванні Державного агентства лісових ресурсів України. "Обласна державна адміністрація не має безпосереднього впливу на лісову галузь, яка була монополізована ще за часів президентства Віктора Януковича", - зазначено в заяві.

За його словами, після цього голові Державної фіскальної служби України Роману Насірову було доручено провести службове розслідування і прийняти кадрові рішення, проте той змінив голову облмитниці, не дочекавшись результатів розслідування, оскільки з 1 травня набув чинності закон "Про держслужбу", що передбачає призначення на всі посади на конкурсних засадах. При цьому звільнений начальник Закарпатської митниці Володимир Колєсніков перебував на лікарняному, зазначає глава обладміністрації.

Заступником начальника Закарпатської митниці 30 квітня був призначений помічник-консультант нардепа Валерія Пацкана Андрій Кримський, який, за інформацією Москаля, вже призначений в.о. начальника облмитниці. "Підкреслюю, що із Закарпатською обласною державною адміністрацією це призначення не узгодилося", - заявив він.

"Зараз на Закарпатті повторюється ситуація, яка призвела до кривавих подій 11 липня 2015 року в Мукачевому. І я не можу бути в ній стороннім спостерігачем. Подолати контрабанду в окремому регіоні за умов, коли центральні структури не лише не допомагають, а навпаки - намагаються відновити тіньові схеми, - неможливо. Закарпаття віддається на відкуп контрабандистам і вмикається зелене світло для незаконного переміщення сигарет через державний кордон. Коли починалася боротьба з контрабандою, про такий розвиток подій мене попереджали. На жаль, ці попередження починають збуватися", - резюмував Москаль.

"Дозволю собі провести аналогії. На Одещині голова облдержадміністрації Саакашвілі протистоїть "горіховій мафії", а на Закарпатті мені доводиться боротися з "тютюновою мафією". У результаті ми обоє програли", - додав він.


За матеріалами: Новини сьогодні
06-05-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1847

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]