Головна » 2019 » Липень » 17 » На підтримку української мови в Ужгороді відбулася акція

На підтримку української мови в Ужгороді відбулася акція

  В Ужгороді відбулася акція на підтримку української мови

Учора, 16 липня, закон про мову офіційно вступив у дію. З цієї нагоди в Ужгороді та ще в 40-ка містах України відбулася акція на підтримку закону «Мова об’єднує». Для багатьох людей цей день став справжнім святом, адже вважають, що це стратегічно важливо для перемоги над Росією.

Українська – єдина державна мова в Україні. Тепер і офіційно. Закон про забезпечення її функціонування уже набув чинності. Його Верховна Рада прийняла 25 квітня. «За» проголосували 278 депутатів. Над ним працювали різні експерти. А це громадськість, культурні діячі та науковці. А перед прийняттям довелося розглядати понад дві тисячі поправок.

Тож надалі українською мовою зобов’язані спілкуватися у державних установах, сферах обслуговування, медичних закладах та вузах. А ще українською повинні маркувати товари. При цьому закон не поширюється на приватне спілкування та релігійні обряди. Та в жодному разі не применшує права національних меншин.

Нині для людей справжнє свято. І щоб відзначити його, в Ужгороді та ще в 40 містах відбуваються акції «Мова об’єднує». Самі ж громадяни кажуть, що закон про мову є стратегічно важливим для перемоги над ворогом.

Згодом має з’явитися і посада Уповноваженого із захисту української мови, який буде захищати її і якому громадяни зможуть поскаржитися. У разі обмеження їх прав у спілкуванні державною мовою. Про штрафи не йдеться. Поки що порушник зможе відбутися тільки попередженнями.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
17-07-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1452

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]