Головна » 2023 » Березень » 14 » Приводненням у Флориді завершилася місія Crew-5

Приводненням у Флориді завершилася місія Crew-5

Космічний корабель SpaceX Crew Dragon приземлився біля узбережжя Флориди 11 березня, повернувши чотирьох людей з Міжнародної космічної станції після більш ніж п’ятимісячного перебування в космосі. Космічний корабель Crew Dragon Endurance приземлився в основному місці посадки на захід від Тампи, штат Флорида, о 21:02 на східний схід. Приземлення відбулося майже через 19 годин після того, як корабель відстикувався від станції.

Висадка ознаменувала кінець 157-денної місії Crew-5, яка розпочалася 5 жовтня із запуску Falcon 9. Астронавт NASA Ніколь Манн очолила місію, а астронавт NASA Джош Кассада був пілотом. Астронавт JAXA Коічі Ваката та космонавт Роскосмосу Анна Кікіна були спеціалістами місії на Crew-5.

Endruance покинув станцію через вісім днів після прибуття іншого Crew Dragon, Endeavour, на місію Crew-6. Він доставив на станцію астронавтів NASA Стівена Боуена і Вуді Хобурга, астронавта ОАЕ Султана Алнеяді і космонавта Роскосмосу Андрія Федяєва. Вони залишаться на станції близько шести місяців, коли їх замінить місія Crew-7, яка також використовуватиме космічний корабель Endurance.

SpaceX проведе дві комерційні місії Crew Dragon перед Crew-7. Місія Ax-2 для Axiom Space орієнтовно запланована на травень, вона прямуватиме до МКС приблизно на 10 днів. У ньому будуть представлені колишній астронавт NASA Пеггі Вітсон як командир і Джон Шоффнер, замовник, як пілот, а також саудівські астронавти Райяна Барнаві та Алі Алкарні.

Polaris Dawn, місія Crew Dragon, яка є частиною програми приватних місій астронавтів Polaris мільярдера Джареда Айзека, очікується влітку, повідомив Ісаакман 23 лютого. Ісаакман командуватиме місією зі Скоттом «Кіддом» Потітом як пілотом і SpaceX. співробітники Сара Гілліс і Анна Менон як спеціалісти місії. П’ятиденна місія не буде пристиковуватися до МКС, а замість цього виконуватиме інші завдання, включаючи перший вихід у відкритий космос з Crew Dragon.

Найближчі місії

Тепер NASA і SpaceX звернуть увагу на наступну вантажну місію Dragon SpX-27. Ця місія, що перевозить понад 2700 кілограмів вантажу, запланована на 14 березня о 20:30 на схід від Космічного центру Кеннеді. Наступною місією екіпажу на станцію заплановано перший випробувальний політ літака Boeing CST-100 Starliner з двома астронавтами NASA на борту. На брифінгу після десантування Стів Стіч, керівник програми комерційного екіпажу NASA, сказав, що місія Crew Flight Test (CFT) була запланована не раніше кінця квітня.

"Нам справді потрібно повернутися сюди в березні та поглянути на те, де ми зараз, а потім визначити, які наступні кроки", — сказав він, зазначивши, що триває робота щодо завершення сертифікації та остаточного тестування програмного забезпечення. Космічний корабель “Союз МС-22” без екіпажу планується відстикувати від станції 28 березня. Цей космічний корабель, який доставив на станцію у вересні двох російських космонавтів і одного американського астронавта, у грудні отримав пошкодження радіатора, що спричинило втрату теплоносія. У лютому Роскосмос запустив новий космічний корабель “Союз” без екіпажу “Союз МС-23” замість “Союзу МС-22”.

Керівник програми NASA ISS Джоел Монтальбано заявив на брифінгу, що поки пошкоджений радіатор не повернеться на Землю, диспетчери збиратимуть дані про температуру та вологість усередині капсули під час її повернення на Землю. Він сказав, що російські інженери досліджують можливість того, що він, а також вантажний космічний корабель “Прогрес”, який зазнав аналогічної втрати теплоносія в лютому, мали виробничий дефект. «Чи змінилося щось у виробництві цих автомобілів?» сказав він, назвавши такий перегляд «саме тим, що ми б зробили зі свого боку».

Він додав, що НАСА все ще вірить, що Союз МС-23 може безпечно повернути екіпаж додому зі станції у вересні, згідно з поточними маніфестами станції. "Ми в цьому впевнені. Впевненість – це добре, але ми завжди шукаємо".


За матеріалами: Новини сьогодні
14-03-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1293

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]