Головна » 2023 » Березень » 31 » Секретний компонент у картинах Леонардо да Вінчі ідентифікували - ЗМІ

Секретний компонент у картинах Леонардо да Вінчі ідентифікували - ЗМІ

Завдяки особливій техніці виготовлення фарби "Старі майстри" Західної Європи створювали неперевершені полотна з більш інтенсивними кольорами та плавними переходами.

Видатні художники Західної Європи, які увійшли в історію мистецтва як "Старі майстри" (група митців від епохи Відродження до другої половини 19 століття) використовували у своїх роботах секретний інгредієнт, який нарешті вдалося ідентифікувати вченим.

Про це йдеться у дослідженні, який опублікував журнал Nature Communications. Так, на всесвітньо відомих полотнах таких художників, як Леонардо да Вінчі, Сандро Боттічеллі та Рембрандт знайшли залишки яєчного жовтка, який художники, скоріш за все, навмисне поєднували с масляною фарбою, щоб змінити її властивості.

Дослідники говорять, що раніше цей інгредієнт на полотнах хибно сприймали за випадкове забруднення. Однак тепер стає зрозуміло, що митці навмисне міксували інгредієнти й фактично створили нову техніку використання масляної фарби для відтворення нових "ефектів" на полотні.

Як прокоментував автор дослідження з німецького Інституту Технологічного інституту Карлсруе Офелі Ранке, жовток - це дійсно той компонент, який здатний суттєво змінити властивості фарби. Це вдалося перевірити під час реальних практичних досліджень: вчені спробували відтворити тодішню техніку виготовлення фарби, використовуючи чотири інгредієнти - яєчний жовток, дистильовану воду, лляне масло та пігмент для змішування двох історично популярних і значущих кольорів - свинцевого білого та ультрамаринового синього.

"Наші результати показують, що навіть з дуже невеликою кількістю яєчного жовтка можна досягти дивовижної зміни властивостей олійної фарби, демонструючи, наскільки це могло бути корисним для художників", - вказав він.

Раніше схожу техніку використовували у Стародавньому Єгипті. Там вигадали темперну фарбу - поєднання яєчного жовтка із порошкоподібними пігментами та водою. Однак використання цього компоненту з олійною фарбує дозволяє досягти більш інтенсивних кольорів, які плавно поєднуються один з одним під час роботи. Також жовток дозволяє довше використовувати фарбу в роботі, оскільки завдяки його додаванню вона не так швидке висихає. Однак є в цьому "міксі" й недоліки, зокрема, картини намальовані такими матеріалами більш вразливі до сонячного світла, пошкоджень, а також схильні з часом темніти.

Також Ранке зазначив, що відчутну різницю між картинами, де є яєчний жовток, й де його немає, можна простежити на прикладі картини Леонардо да Вінчі "Мадонна з гвоздикою": робота демонструє очевидні зморшки на обличчі Марії та дитини, яких вдалося б запобігти при додаванні до олійної фарби яєчного жовтка.

Однією з причин появи зморшок може бути недостатня кількість пігментів у фарбі: "Це досить дивно, тому що у вашій фарбі така ж кількість пігменту, але наявність яєчного жовтка змінює все", - каже він.

Також вчені взяли до уваги роботу "Оплакування мертвого Христа" Боттічеллі. Робота виконана переважно темперою, але для фону та деяких другорядних елементів використовувалася олійна фарба. Раніше вчені вже виявляли в його роботах присутність білків у фарбі, однак лише зараз дійшли до висновку, що він мін додавати цей компонент навмисне.

Вчені розкрили нову загадку художника Да Вінчі

Нагадаємо, що нещодавно дослідники з галереї Уффіці музею у Флоренції розкрили цікаву подробицю з життя відомого художника Да Вінчі. Виявляється, він мав таємні прийоми не тільки у створенні картин. Він навіть писав по "особливому".

Виявляється, що Леонардо да Вінчі народився лівшею і користувався дзеркальним письмом. Тобто його тексти потрібно читати справа наліво. Це з'ясувалося після аналізу його картини "Пейзаж Арно" - це одна з найбільш ранніх робіт митця.


За матеріалами: Новини сьогодні
31-03-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1331

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]