Головна » 2021 » Листопад » 28 » Унікальні породи зі дивним складом знайшли на "цвинтарях" знищених екзопланет

Унікальні породи зі дивним складом знайшли на "цвинтарях" знищених екзопланет

екзопланета

На зруйнованих екзопланетах вчені знайшли породи, які не схожі на ті, що є в Сонячній системі. Про це повідомляє Центр досліджень та розробок у галузі астрономії NOIRLab.

Астрономи виявили в останках планет, розірваних зірками-господарями, що вмирають, дивні типи гірських порід. Їхня особливість у тому, що вони складаються з незвичайних співвідношень мінералів. Нове дослідження, опубліковане в журналі, показало, що такі екзопланети відрізняються багатшим мінеральним складом, ніж вважалося раніше. Вчені вивчили 23 білих карликів — маленькі щільні останки мертвих зірок малої та середньої маси. Усі вони перебували близько 650 світлових років від Сонця. Коли ці зірки вмирали, перетворюючись на білих карликів, вони розірвали екзопланети, що оберталися на їхній орбіті. Їхні сліди залишилися у просторі біля мертвих зірок.

Вчені вивчили їх: вони проаналізували світло від білих карликів, а потім вирахували найімовірніший склад мінералів, які могли б сформувати знищені планети. У результаті астрономи виявили, що тільки один із білих карликів містив останки екзопланет із геологічною будовою, аналогічною Землі. Серед решти мертвих зірок дослідники знайшли залишки екзопланет, у складі яких були унікальні породи. Вчені не бачили їх ні Землі, ні інших планетах Сонячної системи.

Камінці настільки відрізнялися від відомих науці, що дослідникам навіть довелося придумати нові назви для їхньої класифікації, наприклад «кварцові піроксеніти» та "періклазові дуніти". Вчені планують провести нові експерименти, щоби повністю зрозуміти мінералогію нових складів. Автори дослідження зазначають, що їхня робота суперечить колишнім припущенням про те, що екзопланети здебільшого схожі на ті, що ми бачимо в Сонячній системі.


За матеріалами: Новини сьогодні
28-11-2021
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1610

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]