Головна » 2017 » Жовтень » 12 » Влада готує новий податковий наступ на підприємців-спрощенців - Вам чек потрібен?»

Влада готує новий податковий наступ на підприємців-спрощенців - Вам чек потрібен?»

Схоже, влада готує новий наступ на спрощенців. Нещодавно заступник міністра фінансів Олена Макеєва зробила страшне відкриття, яким поділилася на своїй сторінці в Facebook. Виявляється, українські ресторани видають відвідувачам по два чека (зазвичай розбивають їжу і напої). І все це — від жадібності і небажання ділитися з державою.

«Ресторани працюють на ІІ групі платників єдиного податку (платять в місяць: єдиний податок 640 грн. Та ЄСВ 704 грн.). При цьому такі платники можуть мати в штаті не більше 10 осіб та оборот — 1,5 млн в рік. Виходить, що при обороті 1,5 млн на рік підприємець платить 16 128 грн податків. Застосування касового апарату (РРО) обов’язково тільки в разі торгівлі підакцизними товарами (алкоголь, сигарети), а також у разі перевищення річної виручки понад 1,0 млн грн. При цьому не можна торгувати підакцизними товарами, будучи на ІІ групі єдиного податку. Тому в одному приміщенні два бізнесу: ТОВ торгує алкоголем і СПД — готує і продає їжу «, пояснила чиновниця. І додала: європейці щасливі рентабельності бізнесу на рівні 3-7%, а наші власники бізнесу і зі стільця не встануть з такою маржинальністю. Загалом, з усіма цими ФОПамі явно потрібно щось вирішувати.

Риторику Мінфіну підкріпили піарники. У центрі Києва з’явилися рекламні сюжети на підтримку кількох законопроектів, які пропонують помітно урізати преференції бою малого бізнесу і посилити контроль за сплатою податків до бюджету. Документи вже подані до Верховної Ради і можуть бути розглянуті вже найближчим часом.

«Страна» з’ясувала які нововведення влада готує для малого і середнього бізнесу і як вони позначаться на цінах і житті пересічних українців.

Премії за ФОПи

У парламенті за останні кілька місяців з’явилися три законопроекти, що стосуються хворої для українського бізнес-середовища теми єдиного податку.

Зокрема, в липні був зареєстрований законопроект №6757 (автори Руслан Демчак, Геннадій Чекіта, Руслан Сольвар і ін.) з гучною назвою «Про створення умов для детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг». Він передбачає внесення в Податковий кодекс ряду змін, в тому числі, вельми оригінальних. Наприклад, пересічним українцям хочуть запропонувати «стукати» на продавців, які порушують правила торгівлі, скажімо, не видають чеки. А в якості нагороди обіцяють компенсувати їм вартість «нечесної» покупки. «Премію» можна буде отримати за інформацію про продаж без чека товарів або послуг, вартістю понад 50 неоподатковуваних мінімумів (від 850 грн.). Крім того, автори законопроекту пропонують запустити портал перевірки чеків, посилення перевірок бізнесу і збільшення штрафів для порушників (власне, з цього фонду і пропонується виплачувати компенсації пильним громадянам).

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що запропоновані заходи допоможуть вирішити проблему з ФОПами, через яку бюджет недоотримує гроші. «Поширені випадки, коли реально великі компанії використовують по 300 і навіть 7 тис. фізичних осіб-підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, для мінімізації податків. Насправді ці» малі підприємці «працюють на власників бізнесу», — стверджують народні депутати .

За їхніми оцінками, 65% всіх зареєстрованих в країні ФОПів використовуються як «внутрішній офшор» і не ведуть ніякої бізнесу.

Темі компенсацій рядовим громадянам за «здані» податківцям ФОПи присвячений і законопроект 6759, зареєстрований у Верховній Раді цією ж групою авторів. У ньому пропонується внести норму про такі компенсації та їх механізми до Бюджетного кодексу України та прописати, що штрафи з підприємців за порушення роботи з касовими апаратами, будуть зараховуватися до місцевих бюджетів, а вже звідти виплачуватиметься в якості винагороди пильним покупцям.

В кінці серпня в парламенті з’явився також законопроект №7142 (автори Геннадій Чекіта, Руслан Демчак, Микола Фролов та ін.), Який присвячений вже самим підприємцям. Він пропонує внести до Податкового кодексу ряд новацій, зокрема, ввести обов’язкову ідентифікацію в податкових накладних покупця товарів і послуг, які не є платником ПДВ (тобто, ФОПів) з метою відстеження руху товарів і сплати ПДВ постачальником. Спрощений облік зможуть вести лише підприємці 2 і 3 групи, які використовують касові апарати (РРО).

Їх список, до речі, хочуть розширити. Зокрема, зобов’язати використовувати РРО «при торгівлі дистанційним способом», тобто, інтернет- магазини, а також продавців побутової техніки, ювелірних виробів, лікарських засобів. Касові апарати хочуть зробити обов’язковими також для всіх ФОПів, які торгують в окремих приміщеннях площею більше 100 кв.м або мають точки в ТЦ від 150 кв.м. «Це дозволить вивести з тіні великі торгові мережі і підвищити рівень сплати ними податків», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Зовсім невеликий бізнес, скажімо, МАФи і лотки пропонується не чіпати.

Скандальні чеки

«Це вже не перша спроба влади натиснути на дрібний бізнес. Ми зараз судимося з Кабміном, вимагаючи скасувати постанову про продаж тільки з використанням касових апаратів так званих» технічно складних товарів «, куди потрапила вся побутова техніка, електроніка, ігрові приставки та ін. Одне судове засідання не відбулося, інше перенесли «, — говорить глава Асоціації захисту підприємництва Сергій Доротич.

І додає: постанова Кабміну суд не блокував, тобто, воно діє і зараз, але на практиці ті ж інтернет- магазини або торговці на ринках як не використали касових апаратів, так і не використовують. «Нова вимога просто стало ще одним інструментом тиску на бізнес. Податківці завжди можуть прийти і пригрозити штрафом за відсутність РРО або запропонувати» домовитися «, — розповідає Доротич.

Депутат Київради і голова Асоціації постачальників роздрібних мереж України Олексій Дорошенко каже, що влада готується взяти в оборот дрібний бізнес, так як з великого вже вичавили все, що могли, а поповнювати бюджет потрібно.

«Але якщо тих же дрібних торговців змусять масово обзаводиться касовими апаратами, це просто вб’є малий бізнес. РРО — це порівняно великі витрати, необхідність вести касовий облік та ін. Більшість підприємців просто не розбереться у всій цій кухні, а штрафи за порушення дуже високі і можуть доходити до декількох десятків тисяч гривень, що багатьом дрібним торговцям просто не по кишені «, — вважає Дорошенко.

Сергій Доротич підрахував, що перехід на касові апарати тільки в перший рік буде коштувати середньостатистичної дрібній фірмі 100 тис. Грн. Але справа навіть не в грошах, — запевняє експерт. «70% підприємців уже зараз використовують РРО для внутрішнього контролю. Вони просто бояться ставити їх на податковий облік, тому що це відразу ж ускладнить бухгалтерську звітність, зажадає найму додаткових фахівців і в кінці-кінців, загрожує штрафами. Адже ціни зараз змінюються швидко, а асортимент у торговців великий. е встиг поміняти якусь одну цифру і вже будь готовий платити податківцям «, — пояснює Доротич.

Податковий майдан і нові цінники

Втім, Олена Макеєва, розмірковуючи про необхідність повсюдного впровадження касових апаратів, пише на своїй сторінці в Faceebok, що підприємці не настільки нещасні і нешкідливі, як здається на перший погляд. Наприклад, єдиноподатники 2 групи — це бізнес з оборотом 1 млн. Грн. на рік.

«Це не більше 2739 грн в день. З яким середнім чеком йдете ви з ресторану? У мене це 400-600 грн. Так, у нас немає середнього кількості людей, які в день відвідують ресторан, але це легко порахувати. При середньому чеку в 400 грн в ресторан в день можуть зайти не більш 6-7 людей, щоб вкладеться в ліміт 1,0 млн грн. на рік. Скажіть, буде власник ресторану містити ресторан з таким низьким відвідуванням? Звичайно ж, ні. Перевірити чесність в дотриманні підприємцем ліміту в 1,0 млн без касового апарату неможливо «, — впевнена Макєєва.

А ось економіст Григорій Кукурудза зазначає, що «в разі насильницької детінізації і відповідного підвищення податкового навантаження (як це припускають згадані законопроекти) 10-15% підприємств, в яких зайняті 1,14 млн. Населення можуть просто-напросто припинити своє існування. При цьому , левова частка закриттів випаде на регіони і малі міста, де запас рентабельності набагато нижче рівня великих міст. в результаті, — це до 150 тис. одночасно втратили роботу осіб або загальне зростання безробіття в країні на 9% «. Плюс — можливий масовий переділ найбільш хлібних ринків. «Просто оформіть пул скарг на Вас ресторан, і запропонуйте їх відкликати за 20-30% ринкової вартості об’єкта. Або, якщо вам ще більше хочеться збити ціну, — надішліть до нього пару перевірок, фактично блокують роботу закладу в пікові моменти продажів. А потім користуйтеся на здоров’я, віддавши частку вашим друзям з податкової «, іронізує економіст.

Сергій Доротич каже, що підприємці працювати собі в збиток не будуть і просто перенесуть зростаючі витрати на ведення бізнесу на гаманці пересічних споживачів, що загрожує новим витком інфляції в країні. А Дорошенко впевнений, що спроба влади натиснути на дрібний бізнес чревата черговим податковим Майданом.

«Як показує практика, ця група підприємців досить активно відстоює свої права. Навіть Азаров у своїй час обпікся, намагаючись перевести єдиноподатників на загальну систему оподаткування, не вдалося це і Арсенію Яценюку. А зараз, коли справа у більшості підприємців і так йде туго, їх протести можуть бути ще більш масовими «, — упевнений Дорошенко.

Бюджет же на упрощеннцах особливо не запрацює, навіть якщо змусить їх платити по повній, впевнений Кукурудза.

«Рівень ухилення від податків за цією схемою — від 4,2 до 9,5 млрд. Грн. Або 0,6% запланованих доходів зведеного бюджету на 2018 рік. З огляду на потенціал втрат в 150 тис. Робочих місць і припинення сплати цими людьми вже яких -або податків, варто задатися питанням: а чи варта гра свічок? Або можливо варто звернути увагу на розробку реформ, що мотивують людей добровільно сплачувати належні податки «, — підсумував експерт.

«Я теж чесно зізнаюся, що мої магазини працюють на СПД, тому що це законно, — пише у себе в ФБ київський підприємець Олексій Давиденко. — Не в темну, не на другий групі єдиного податку, а на третій групі з фіскальними касовими апаратами і оплатою 5% податків від обороту. і ресторан мого друга працює на двох касових апаратах розділяючи кухню і алкоголь, тому що це законно. і всі знайомі мені інтернет-магазини в Україні теж працюють на СПД. Міняючи їх час від часу. А чому ні? це законно. це не заборонено. це нормально для бізнесу шукати шляхи легальної мінімізації податків. Не подобається. Поміняйте закон, приберіть пільгову систему оподаткування і ми всі будемо працювати в новій законної фіскальній системі координат. І будемо заново шукати лазівки легальної мінімізації. Але влада поводиться як звичайні наперсточники. Замість чесного, суспільного телебачення і відкритого впровадження касових апаратів вона вводить приховані норми про касові апарати для гарантійного товару включаючи туди 90% існуючого асортименту. Замість гнучкого зміни допустимого річного обороту для СПД, влада заморозила річний оборот в 1.5 мільйона гривень для другої групи і 5 мільйонів для третьої. І це незважаючи на інфляцію та зміни валютного курсу практично в два рази. А потім дивуються що люди плодять СПД.

Запитайте у будь-якого підприємця в Україні, що потрібно зробити щоб і вовки були ситі і вівці цілі і більшість вам скаже — ми готові на розумний компроміс:
— Введіть потрібні фіскальні апарати для всіх.
— Приберіть II групу
— Підніміть оборот для третьої групи хоча б до 10 мільйонів в рік (27000 грн виручки в день).
— Підніміть податок з 5% до 7%.

І нехай мікро і малий бізнес спокійно розвивається в правовому полі «.


За матеріалами: Новини сьогодні
12-10-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1756

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]