Головна » 2016 » Серпень » 30 » Впровадження децентралізаційної реформи на Закарпатті обговорили в УжНУ

Впровадження децентралізаційної реформи на Закарпатті обговорили в УжНУ

У вівторок, 30 серпня у залі вченої ради УжНУ відбулось друге засідання Регіональної платформи розвитку і реформи місцевого самоврядування.

Участь у заході взяли представники Мінрегіону, ОДА, регіонального Офісу реформ та голови міст, селищ та сіл краю, які ініціюють створення об’єднання територіальних громад.

Темою засідання визначено кілька питань, зокрема: «Рік децентралізації реформи на Закарпатті: аналіз досягнень і бар’єрів» та «Рік з часу неприйняття облрадою шостого скликання Перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад Закарпаття. Що зроблено, і що далі?». Обговорення відбулося у форматі круглого столу.

– Якщо ми взяли курс на євроінтеграцію, то маємо чітко рухатися до європейських цінностей. Закарпатці зацікавлені у децентралізаційних реформах та створенні об’єднаних громад. Але ми повинні створювати сильні та успішні громади, які матимуть фінансові ресурси для розвитку інфраструктури та гідного життя жителів краю. Та, на жаль, маємо негативну тенденцію об’єднання Вільховецької громади на Тячівщині, керівництво якої блокує фінансування медичної сфери і не лише. Об’єднання відбулося без врахування методичних рекомендацій уряду, що призвело до неправильного підходу діяльності цієї громади у розподілі коштів на найбільш нагальні потреби, – наголосив у своєму виступі Михайло Рівіс.

Зазначалося, що місцеві жителі Вільховецької громади обслуговуються в районних соціальних територіальних центрах, а об’єднана громада не дає за це районному бюджету ні копійки. Є ще видатки на утримання місцевої пожежної охорони, яка у випадку надзвичайних ситуацій обслуговує об’єднану громаду, але не отримує від неї ніякого фінансування. Усе лягло на районний бюджет. Такий підхід лише знижує імідж найбільш наближеного до європейських реформних підходів регіону. Краяни суттєво втрачають у можливостях претендувати на чітко визначену долю коштів ще й зі спеціальної субвенції уряду на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад обсягом в 1 млрд.грн.

Очільник облради також підкреслив, що нинішній депутатський корпус одноголосно буде підтримувати збалансоване створення об’єднання громад, які працюватимуть в інтересах тамтешніх жителів.

Як зазначив координатор Офісу реформ і регіонального розвитку Мінрегіону І.Дем’янчук, нині Закарпаття суттєво відстає від інших регіонів України у здійсненні реформ, які наблизили б нас до Європейської Хартії місцевого самоврядування. Якщо в інших областях вже діє понад два десятки об’єднаних територіальних громад, то на Закарпатті лише дві. Загалом по Україні вже діє 159 об’єднаних територіальних громад. Також підкреслювалося, що відсутність дієвих децентралізаційних реформ гальмує прихід інвестицій, які б могли активізувати процес розвитку громад та краю в цілому, створювати робочі місця тощо. Під час дискусії учасники засідання наголошували: нині потрібно максимально прискорити здійснення децентралізації, бо саме це стримує розвиток краю та євроінтеграційні процеси в країні, інформує прес-служба Закарпатської облради.


За матеріалами: Новини сьогодні
30-08-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1833

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]