Головна » 2021 » Листопад » 14 » Збирати ДНК з повітря навчилися дослідники

Збирати ДНК з повітря навчилися дослідники

днк повітря

Дослідники з Великобританії представили новий метод для збору ДНК прямо з повітря. Так криміналісти зможуть визначити, чи був присутній підозрюваний на місці злочину.

Дослідникам у майбутньому, можливо, не знадобиться збирати зразки ДНК з поверхонь. Як пише видання Science Focus, вчені Лондонського університету імені королеви Мері показали, що можна збирати "екологічну ДНК" (eDNA) з повітря.

Команда використовувала перистальтичну помпу у поєднанні з напірними фільтрами для збору зразків ДНК протягом 5-20 хвилин. Так вони змогли перевірити, що макромолекула досить велика, щоб при певних умовах залишати організм-носій і разом з частинками шкіри, краплями слини та іншими дрібними фракціями переноситися по повітрю.

Провідний автор роботи Елізабет Клер зазначила, що їх дослідження призначалася для допомоги фахівцям з охорони природи та екологам у вивченні біологічного середовища. Однак при подальшому розвитку метод можна було б використовувати й в інших областях. Криміналісти зможуть збирати ДНК прямо з повітря, щоб визначити, чи був присутній підозрюваний на місці злочину. Це також може бути корисним у медицині — вірусологи та епідеміологи можуть зрозуміти, як поширюються віруси, що передаються по повітрю.

Дослідницький відділ вже працює з приватними компаніями, такими як NatureMetrics, над розробкою інших практичних застосувань. Однак вчені попереджають, що цей метод може погано працювати в переповнених приміщеннях або на відкритому повітрі.


За матеріалами: Новини сьогодні
14-11-2021
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1602

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]