Головна » 2023 » Вересень » 18 » Заборону на імпорт зерна з України продовжить Польща

Заборону на імпорт зерна з України продовжить Польща

Польща продовжить заборону на імпорт зерна з України, якщо ЄС не дозволить своїм власним обмеженням залишатися в силі після 15 вересня – крок, який підвищує напруженість як у Києві, так і в Брюсселі, повідомляє Bloomberg.

11 вересня 2023 року уряд Польщі схвалив план, фактично поставивши ультиматум ЄС за 3 дні до запланованого закінчення терміну дії заходів ЄС. Угорщина та Румунія повторили, що імпортні обмеження ЄС мають бути продовжені щонайменше до кінця року.

"Ми переконані, що ЄС вагається і дозволить продовжити поточні обмеження", заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс. "Якщо ні, тоді ми будемо діяти жорстко, тому що це в інтересах польських фермерів".

Україна шукає альтернативні шляхи експорту свого зерна після того, як росія заблокувала більшість поставок через Чорне море. З тих пір деякі східноєвропейські країни обмежили імпорт зерна з України на тій підставі, що ці потоки наносять шкоду їхнім власним сільськогосподарським секторам. Зрив у липні 2023 року угоди щодо сприяння експорту по Чорному морю посилив напруженість.

Раніше заступник міністра економіки України Тарас Качка попередив, що Київ подасть скаргу до СОТ, якщо Польща запровадить односторонню заборону на імпорт українського зерна. Уряд Польщі дозволить транзит українського зерна через свою територію до портів на Балтійському морі або для продажу в інших країнах ЄС.

Рішення було прийнято трохи більше ніж за місяць до парламентських виборів у Польщі 15 жовтня. Фермери є важливим електоратом для правлячої партії «Право і справедливість», яка бореться за те, щоб залишитися при владі на третій термін. На початку 2023 року надлишок імпорту зерна на внутрішньому ринку викликав протести.

Польща, Угорщина та Словаччина наполягали на продовженні заборони. Румунія та Болгарія висловили більшу гнучкість щодо домовленостей на загальноєвропейських переговорах і уникали згадок про можливу односторонню заборону. Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь веде переговори з цього приводу зі своїми колегами зі Словаччини, Румунії та Болгарії, повідомив він.

Європейська комісія повинна продовжити обмеження на імпорт зерна з України принаймні до кінця 2023 року, заявили Надь та його румунський колега Флорін Барбу у спільній заяві за результатами зустрічі 11 вересня.

Румунські фермери погрожували заблокувати порти та пункти пропуску, які використовуються для транзиту українського зерна, якщо заборону не продовжать.


За матеріалами: Новини сьогодні
18-09-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1422

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]