Головна » 2012 » Жовтень » 2 » День св. Мартина відзначатимуть і на Ловачці

День св. Мартина відзначатимуть і на Ловачці

У «Кельтському дворі» цього дня презентують «Паланок», «Ловачку» та «Священний гай»

Через багато десятиліть цьогоріч Мукачево вперше відновлює масштабне святкування Дня св. Мартина, єпископа Турського, покровителя міста над Латорицею. Саме цього дня, 11 листопада, у містечку Мункач упродовж багатьох століть влаштовували велелюдні ярмарки, на яких кожен городянин міг без мита продавати вино та інші напої і продукти власного виробництва. Як правило, ярмаркові торги, гуляння та видовища відбувалися на головній площі – торговій. Проте святкові дійства тривали також у замку «Паланок» та… підніжжях гір Ловачка та Червона.

Річ у тім, що саме в цих місцинах знаходилися найкращі муніципальні та приватні виноградники. Можна сказати, що у найдавнішому манускрипті Мукачева – грамоті королеви Єлизавети 1376 року – йдеться про печатку із зображенням св. Мартина, якою скріплювали угоди про купівлю-продаж-перепродаж виноградників на згаданих гірках.

Про бурхливий розвиток виноградарства та виноробства на околицях Мукачева свідчить і так звана грамота Федора Корятовича. Тому можна стверджувати, що гора Ловачка завжди була одним із культових, духовних і господарських центрів Мукачева. Невипадково понад дві тисячі років тому її схили облюбувало кельтське плем’я анартів, створивши тут відомий на всю Європу залізоробний центр та місто Оппідум.

А нині гору Ловачку прославив на весь світ відомий письменник Дмитро Кешеля, у творах якого вона фігурує під назвою Меланя.
З непідробним захопленням розповідає про все це власник агросадиби «Кельтський двір під Ловачкою» Юрій Клованич. До речі, ще рік тому він був редактором відомої у Закарпатті газети «Старий Замок», а у свої п’ятдесят несподівано змінив рід заняття та стиль життя.
– Агросадиба «Кельтський двір під Ловачкою», – каже пан Юрій, – також долучиться до святкування Дня святого Мартина. Зокрема, в нашому дегустаційному підвалі буде презентовано унікальні авторські напої – вермут «Священний гай», а також виноградне бренді «Паланок» та «Ловачка».

За словами Юрія Клованича, ще на початку минулого століття з винограду, вирощеного на горі Ловачка, на місцевій винокурні виготовляли відмінне бренді «Паланок». Отож, мова йде про відновлення давніх традицій. Тим більше, що в 20-30-х роках у цьому винному погребі час від часу збиралися місцева знать, інтелігенція, відомі митці, зокрема художник Адальберт Ерделі.

А тим часом Юрій Клованич повний нових задумів. Один із них – формування на території агросадиби власного ботанічного саду з десятками видів субтропічних культур, розробка одноденного туристичного маршруту «Стежками кельтів». І, нарешті, створення приватного скансену «Кельтський Оппідум», який би відтворював у натурі житлові та господарські споруди кельтів, їх побут, спосіб життя, ритуали та вірування.


За матеріалами: Новини сьогодні
02-10-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11731

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]